Kristófcsik Ottó kopjafájánál

2017.10.10. - 14:33 Vissza

A Pilismaróti Erdészet dolgozói évente egyszer, az elmúlt években szeptember végén, október elején, tiszteletüket teszik a Dókaréti fenyvesben, az egykori kerületvezető erdész kopjafája előtt. Ez a nap éppen az Állatok Világnapjával esett most egybe, ami Assisi Szent Ferencnek, vagyis az állatok védőszentjének halála napja is, aki arra helyezte a hangsúlyt már a XIII. században, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

            Nos, idén, kétséget kizáróan a legtöbben vettek részt ezen a megemlékezésen, amit Fehér Norbert kerületvezető erdész kollégánk beszéde mellett most egy volt osztálytárs, Bogdán József elbeszélése is színesített a diákévek felidézésével. Kiderült, hogy Ottó már ifjú korában is nagyon rendes, barátságos és szerény ember jellemével bírt. Az évek során egyre többet és többet tudunk meg róla, akit a jelenlévők közül sokan csak az emlékek felidézésből ismerhetünk. Szerencsére az égiek megkímélték az ünnepséget, így Kiss Balázs kollégánk felhívta a figyelmet egy különleges természeti adottságra is, amire mindenki bátran feltekinthetett, ugyanis épp a fejünk fölött volt. Egy fenyőn látható bokros sarjadzás, vagyis a bábaseprő, más néven boszorkányseprű, amin a nép szerint a boszorkányok lovagolnak. A valóságban ezeket különböző állatok fészkelésére használják, vagy dísznövénykertészetekben hasznosítják, mert a szaporításával már számos dekoratív, kerti változatot hoztak létre.

            Örülünk, hogy ez az alkalom minden évben egy olyan esemény az erdészet számára, amikor biztos, hogy arra figyelhetünk, ami körülvesz minket és gyönyörködhetünk az őszi erdő varázsában, s biztosak lehetünk abban, hogy az együtt töltött idő összekovácsol egy közösséget, ami ilyenkor kétséget kizáróan az emberi kapcsolatok fontosságáról, ápolásáról és az emlékezésről szól.


Az Önök biztonságáért

Tisztelt Látogatóink!
 
A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:
 
  • A Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak!
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
© 2013 Pilisi Parkerdő Zrt.
Fel