Aktualitások

A Tanösvény heti kínálata

2017.09.13. - 20:59

A Rám- szakadék Tanösvény elején, a Vad-Fa-Ló büfé előtt egy igazán állati vendégre lehettünk figyelmesek a hét elején. Ez a kis szamár igencsak megszomjazhatott, vagy éhezhetett.

A kápolnához érve aztán több kiránduló is elindult szerencsét próbálni, vagyis gombát találni. Esőzések után többen érkeznek gombaszedés céljából, de fontos megjegyeznünk, hogy minden gombafajnak megvan a maga sajátos szerepe az erdei ökoszisztémában, többek között ők végzik el a holt faanyag lebontásának műveletét. Nem véletlen tehát, hogy a gombagyűjtésnek is vannak szabályai, amelyeket érdemes szem előtt tartanunk indulás előtt és azokat komolyan betartani, ha környezettudatos életre törekszünk! Ne tapossuk el hát az utunkba kerülő fajokat, ha azok éppen nem ehetőek. Ne térjünk le a kijelölt utakról és napi két kilónál többet ne szedjünk le! Becsüljük meg a természet eme ingyen kínálatát, amit elénk tár! 


Tovább

A nyár vége

2017.09.09. - 22:00

Ahogy elkezdődött az iskola, egyúttal megkezdődtek a Rám- szakadék Tanösvény csendes őszi hétköznapjai, amiket már csak a naposabb, szebb hétvégék tarkítanak majd. A családi kirándulások többsége már csak erre az időszakra tehető, viszont ilyenkor még többen érkeznek majd egy hosszú és nehéz hét után. A természet hívó szava szerencsére nem múlik el a nyár végével.  

„Elnémult a rigó. Az esteli csöndben
az ősz bogár szomorú pri-pri dala szól már.
A távoli szőlőkben panaszolja szüntelen:
elmúlt, odavan a nyár, a meleg nyár!

így változik búsra az én hegedűm is:
fejemre az ősz dere, az ősz dere száll.
Gazdagon érik a szőlőm, telve a csűr is,
De pri-pri: odavan a nyár, - a nyár... „

Gárdonyi Géza: Szeptember


Tovább

Fiatalos miliő

2017.08.17. - 13:37

Ez a hónap még szerencsére sok fiatal számára jelenti a vakációt, amikor kedvére kirándulhat bármerre, kihasználva azt, hogy nem kell egész nap az iskolapadban ülnie. Meglátszik ez a Rám- szakadék Tanösvény hangulatán is, hiszen sokszor gyerekzsivajtól hangos. Jellemzően családdal érkeznek a legtöbben, hiszen a felnőttek többsége is ilyenkor használhatja fel éves szabadságának nagyobb részét. Nincs is annál jobb, mint együtt kimozdulni és túrázni egy nagyot, vagy egyszerűen csak sétálni a friss erdei levegőn. Ebben a melegben még a patak hűsítő vize is üdítő tud lenni, no nem ivásra, sokkal inkább egy kis pancsolásra ad alkalmat. Egy humoros férfi szerint pedig minek ide váltóruha, miután jól megizzadunk, mikor itt a patak, ki lehet abban is mosni a ruhánkat. S ne jusson eszünkbe máris Arany János Ágnes asszony patak- jelenete, s a hamarosan elérkező újabb tanév kezdete?


Tovább

Az erdei mise közeledte

2017.07.27. - 20:51

Az idei év augusztus hónap hatodik napján, pontosan délben kezdődik majd el a minden évben, Szűz Mária tiszteletére megtartott mise. Különleges alkalom ez mind a helyieknek, mind az ideérkező emberek számára, amikor nem a templom megszokott képei között imádkozhatnak, hanem egy természetes, szabadtéri, de ugyancsak szent helyen, ahol egykor a két pásztorleány szeme előtt jelent meg Szűz Mária. Így tehát ezúttal, aki erre a hétvégére tervezi a kirándulását, nemcsak egy testi felfrissülésben lehet része, hanem egy rendkívüli lelki megbékélésben is!

„Most segíts meg Mária

ó irgalmas Szűzanya!

Keservét a búnak, bajnak

eloszlatni van hatalmad.

Hol már ember nem segíthet,

a te erőd nem törik meg.

Hő imáját gyermekidnek nem,

te soha nem veted meg.

Hol a szükség kínja nagy,

mutasd meg, hogy anyánk vagy!

Most segíts meg Mária,

ó irgalmas Szűzanya.  Ámen”


Tovább

Tűzgyújtási tilalom

2017.07.19. - 12:20

Az ország minden megyéjében tűzgyújtási tilalmat rendelt el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Így, ha valaki a Rám- szakadékba jön kirándulni, nem fog meglepődni a táblákon, miszerint még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos a tűzgyújtás. Hazánkban az egyik fokozottan veszélyes időszak épp ez a forró, csapadékmentes idő, amikor a kiszáradt avar könnyebben lángra kaphat. Ilyenkor kell jobban odafigyelnünk, hiszen egy eldobott cigarettacsikk is nagy károkat okozhat, ilyen időjárási viszonyok mellett nagyobb a tűz terjedési sebessége és intenzitása is. Megdöbbentő tény, hogy Magyarország erdőtüzeinek 99 %-a emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik.

„A nagy éjszakai tűz mindig ingerlő, és vidító hangulatot kelt: ezen alapulnak a tűzijátékok; csakhogy ott a tűznek szép, szabályos körvonalai vannak, és teljesen veszélytelen lévén, játékos és könnyed hatást kelt, mint egy pohár pezsgő.”

F.M. Dosztojevszkij


Tovább

Az eső nyomai

2017.07.12. - 12:27

Az alma és a pad. Lehetne ez egy mese címe is, de ez most csak egy szép kompozíció leírása, amit a Szenfa- kápolnához kiérve láthattunk. A pad előtt a tócsában tükörképe látszik csupán a fölötte lévő padnak, s az alma, mintha éppen rajta ülne. Azt már nem tudjuk kié lehetett, de azt biztosan, hogy erdei állatcsemege lesz belőle. Az eső nyomai sok helyen látszanak, de szerencsére most a Pilisben nem okozott nagyobb károkat, mint az ország más részein. Itt csak a patak vize színeződött el, s a tiszta víz helyett így ezúttal egy felkavart, barnás víz zúdul alá, viszont érdemes ezt az arcát is látni a Szőke- forrás- völgynek, mikor már levonult a vihar.

„A magányos bérctetőn álló fát a vihar sokkal könnyebben kicsavarja, de ha az erdőben egymás mellett vannak, egymást védik, óvják, közösen a legnagyobb orkánnal is sokkal könnyebben fel tudják venni a harcot.”

Böjte Csaba

 


Tovább

Prédikálószék

2017.07.07. - 12:06

A vakáció alatt nincs igazán hétköznap vagy hétvége, ilyenkor minden nap jönnek - mennek az emberek a Szőke- forrás- völgyben. A legtöbben a Rám- szakadékot keresik fel, de egyre többen kíváncsiak a tavaly októberben átadott új kilátóra a Prédikálószéken. A kápolnától a piros háromszög jelzés mentén juthatunk fel, a Vadálló- kövek érintésével. Ide túrázni talán nehezebb, mint a szakadékot megmászni, hiszen itt még meredekebb az út, viszont mindenképp megéri a látványért, ami ott tárul elénk, ugyanis Esztergomtól egészen a Visegrád fellegváráig belátható a Dunakanyar, köztük a Duna túlpartján található Börzsöny- hegység és Nagymaros is. Hogy melyik célt tűzzük ki az már csak rajtunk áll, a lényeg, hogy kiránduljunk és töltsünk minél több időt a szabadban, hogy feltöltődjünk!

„Aki az erdő fáitól, a sziklától, a zuhogó pataktól és a vándorló felhőktől kéri kölcsön a gondolatokat, az nem is fogy ki soha belőlük.”

Mikszáth Kálmán


Tovább

Igazi nyári zápor

2017.06.30. - 16:56

Amikor már ilyen nagy a hőség, mint a napokban, akármilyen rövidebb- hosszabb zápor jólesik az embernek, főleg, ha van hova bemenekülnie előle. Aki ilyenkor van a szakadékban esernyőn és esőkabáton kívül nem nagyon hagyatkozhat másra. Ha viszont még például csak a kápolnáig ért valaki, érdemes oda behúzódnia, amíg alábbhagy az eső. A tegnap esti zivatar nyomai még jól látszottak ma délelőtt a kifelé vezető úton. Elfekvő kisebb faágak, amiket a szél fújt le és az aszfaltra került hordalék, amiket a víz mosott le.

„Esik az eső, süt a nap,
Paprikajancsi mosogat.
Hát az öreg mit csinál?
Hasra fekszik, úgy pipál!”

 


Tovább

A nyár legforróbb napjai

2017.06.22. - 22:06

Letagadhatatlanul megérkezett az igazi nyár, nemcsak a gyerekek vakációja, hanem mindenki nyara. Aki teheti, szabadságra megy most, mert a kánikulát legjobb vagy vízparton, vagy a hűs erdőben eltölteni. Itt az ideje egy finom fagylaltot megenni, s egy kicsit visszavenni a megszokott tempónkból, egy kicsit lelassulni, nem rohanni. Ebben a forróságban ez nem is olyan nehéz, igaz? A Rám- szakadék Tanösvény, de leginkább maga a szakadék egy igazi mencsvár ilyen időben. A csordogáló víz és a fák hűs árnyéka, hát mi kellhet még?


Tovább

Az Önök biztonságáért

Tisztelt Látogatóink!
 
A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:
 
  • A Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak!
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
© 2013 Pilisi Parkerdő Zrt.
Fel