Aktualitások

Hubertus- ünnep

2017.11.03. - 13:14

November 3-át, vagyis Hubert napját már 1744 óta ünneplik. A legenda szerint Hubert, aki életét a világi örömöknek szentelte, egy nap vadászat közben megpillantott egy szarvast, aminek az agancsai között egy kereszt tündökölt. Ez a látomás annyira megérintette, hogy égi jelnek vette, s megváltoztatva életét, más értékek felé nyitotta életét, minek köszönhetően Lüttich első püspökévé vált. Felszentelése során, amit a Pápa végzett, az átadott öltözékéből hiányzott a stóla, amit a legenda szerint egy angyal adott át neki, s amit azóta is őriznek, és mindmáig azokra teszik, akiket veszett kutya harapott meg. Így aztán Hubertus lett a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje. A vadászokat arra figyelmezteti, hogy tiszteljék az állatokat, védjék a környezetüket és tudatos vadgazdálkodást folytassanak!

 

„A vadászat megnemesíti a lelket!”

 

Szent Hubertus

 

 


Tovább

Októberi színkavalkád

2017.10.26. - 21:06

A Tanösvény legelején már a legszebb őszi ruhába öltözött fákat csodálhatjuk meg, s ez persze csak fokozódik a szurdokvölgyben. Még nincs túl hideg, bár gyakoribb az eső, ami már nem hűsít, sokkal inkább hűt, mint a mostani hétvégén és hétfőn. Viszont, azóta szikrázó napsütés kíséri a kirándulók útját, amit vétek nem kihasználni a hamarosan érkező hideg, téli hónapok előtt. A Prédikálószékről való kilátás kárpótol a tovatűnt nyárért, akárcsak a dobogókői, vagy a Rezső- kilátóé. Akármerre megyünk is, a természetben garantáltan nem fogunk csalódni!

Juhász Gyula :Október

„ A fény arannyal öntözi még
A szőke akác levelét,
De ez a fény, megérzem én,
Már októberi fény.

Az alkony lila fátyla alatt
Tarka tehenek hada halad,
Vígan elbődül, hisz haza tart,
De ez már őszi csapat.

A kertben tarkán égő színek,
Virágok, dúsan vérző szívek,
Rajtuk az este harmata ring,
De ez már őszi pompa mind.

Fényt, krizantémet, dalt, harmatot
Lelkemben vígan elringatok,
Megszépül lassan, ami rég volt,
De ez már októberi égbolt! „

 


Tovább

A chili

2017.10.18. - 14:20

A Rám- szakadék Tanösvény újabb meglepetéssel és újdonsággal szolgál az erre kirándulók számára, ugyanis Fabi Dávid, helyi termelő sátra egészen új termékeket kínál, mint a chili krém, szósz, vagy lekvár. Kis üvegcsében hamar elvihető apró szuvenír, amit természetesen a helyszínen meg lehet kóstolni, s ami garantáltan életre kelti az ízlelőbimbóinkat, egy kis chilivel megbolondítva.

Hétvégén ezúttal is rengetegen látogattak ki ide, ami a szép időnek köszönhetően szinte elvárható is volt. Szerencsére ez most a hétköznapokra is jellemző, így sokan használják ki ezt az időszakot egy felejthetetlen túra erejéig a szikrázó napsütésben.


Tovább

Kristófcsik Ottó kopjafájánál

2017.10.10. - 14:33

A Pilismaróti Erdészet dolgozói évente egyszer, az elmúlt években szeptember végén, október elején, tiszteletüket teszik a Dókaréti fenyvesben, az egykori kerületvezető erdész kopjafája előtt. Ez a nap éppen az Állatok Világnapjával esett most egybe, ami Assisi Szent Ferencnek, vagyis az állatok védőszentjének halála napja is, aki arra helyezte a hangsúlyt már a XIII. században, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

            Nos, idén, kétséget kizáróan a legtöbben vettek részt ezen a megemlékezésen, amit Fehér Norbert kerületvezető erdész kollégánk beszéde mellett most egy volt osztálytárs, Bogdán József elbeszélése is színesített a diákévek felidézésével. Kiderült, hogy Ottó már ifjú korában is nagyon rendes, barátságos és szerény ember jellemével bírt. Az évek során egyre többet és többet tudunk meg róla, akit a jelenlévők közül sokan csak az emlékek felidézésből ismerhetünk. Szerencsére az égiek megkímélték az ünnepséget, így Kiss Balázs kollégánk felhívta a figyelmet egy különleges természeti adottságra is, amire mindenki bátran feltekinthetett, ugyanis épp a fejünk fölött volt. Egy fenyőn látható bokros sarjadzás, vagyis a bábaseprő, más néven boszorkányseprű, amin a nép szerint a boszorkányok lovagolnak. A valóságban ezeket különböző állatok fészkelésére használják, vagy dísznövénykertészetekben hasznosítják, mert a szaporításával már számos dekoratív, kerti változatot hoztak létre.

            Örülünk, hogy ez az alkalom minden évben egy olyan esemény az erdészet számára, amikor biztos, hogy arra figyelhetünk, ami körülvesz minket és gyönyörködhetünk az őszi erdő varázsában, s biztosak lehetünk abban, hogy az együtt töltött idő összekovácsol egy közösséget, ami ilyenkor kétséget kizáróan az emberi kapcsolatok fontosságáról, ápolásáról és az emlékezésről szól.


Tovább

Hétvégi rajzás

2017.10.05. - 13:47

A Rám- szakadék és környéke hétvégén és szép időben biztosan kicsábítja az embereket egy jó kis kirándulásra vagy épp egy kis játékra. Nem is kell mindenképp gyereknek lenni, hogy például ezekkel, a képen is látható, távirányítós terepautókkal bejárjuk az ösvényt, s ha elfáradunk, betérjünk a Vad- Fa- Ló büfébe, ami hétvégenként mindig nyitva áll a vendégek előtt. Sőt, ha valaki szervezett programot, születésnapot, keresztelőt, vagy bármilyen más ünnepet itt szeretne tartani, őket a fűtött, zárt különterem is szeretettel várja!  


Tovább

Bújócskából jeles

2017.09.27. - 13:37

Hiába a hűvös idő, a füstölő kémények, azért ott még nem tartunk, hogy minden falevél lepotyogott volna, mert a napokban a Rám- szakadék Tanösvényen kirándulók közül volt, aki nem talált rá elsőre a kápolnára. Az információs táblát ugyan elolvasták a legendáról a műúton, de a fáktól nem látták meg a lényeget, csak amikor már feljebb jártak akkor fordultak vissza és kérdezték meg, hogy merre is találják a Szentfa kápolnát. Nagyobbnak gondolták, de mégis örültek, amikor megpillantották. A hely szelleme magával ragadó! Kár lett volna kihagyni, ez nem vitás!

 


Tovább

A Tanösvény heti kínálata

2017.09.13. - 20:59

A Rám- szakadék Tanösvény elején, a Vad-Fa-Ló büfé előtt egy igazán állati vendégre lehettünk figyelmesek a hét elején. Ez a kis szamár igencsak megszomjazhatott, vagy éhezhetett.

A kápolnához érve aztán több kiránduló is elindult szerencsét próbálni, vagyis gombát találni. Esőzések után többen érkeznek gombaszedés céljából, de fontos megjegyeznünk, hogy minden gombafajnak megvan a maga sajátos szerepe az erdei ökoszisztémában, többek között ők végzik el a holt faanyag lebontásának műveletét. Nem véletlen tehát, hogy a gombagyűjtésnek is vannak szabályai, amelyeket érdemes szem előtt tartanunk indulás előtt és azokat komolyan betartani, ha környezettudatos életre törekszünk! Ne tapossuk el hát az utunkba kerülő fajokat, ha azok éppen nem ehetőek. Ne térjünk le a kijelölt utakról és napi két kilónál többet ne szedjünk le! Becsüljük meg a természet eme ingyen kínálatát, amit elénk tár! 


Tovább

A nyár vége

2017.09.09. - 22:00

Ahogy elkezdődött az iskola, egyúttal megkezdődtek a Rám- szakadék Tanösvény csendes őszi hétköznapjai, amiket már csak a naposabb, szebb hétvégék tarkítanak majd. A családi kirándulások többsége már csak erre az időszakra tehető, viszont ilyenkor még többen érkeznek majd egy hosszú és nehéz hét után. A természet hívó szava szerencsére nem múlik el a nyár végével.  

„Elnémult a rigó. Az esteli csöndben
az ősz bogár szomorú pri-pri dala szól már.
A távoli szőlőkben panaszolja szüntelen:
elmúlt, odavan a nyár, a meleg nyár!

így változik búsra az én hegedűm is:
fejemre az ősz dere, az ősz dere száll.
Gazdagon érik a szőlőm, telve a csűr is,
De pri-pri: odavan a nyár, - a nyár... „

Gárdonyi Géza: Szeptember


Tovább

Fiatalos miliő

2017.08.17. - 13:37

Ez a hónap még szerencsére sok fiatal számára jelenti a vakációt, amikor kedvére kirándulhat bármerre, kihasználva azt, hogy nem kell egész nap az iskolapadban ülnie. Meglátszik ez a Rám- szakadék Tanösvény hangulatán is, hiszen sokszor gyerekzsivajtól hangos. Jellemzően családdal érkeznek a legtöbben, hiszen a felnőttek többsége is ilyenkor használhatja fel éves szabadságának nagyobb részét. Nincs is annál jobb, mint együtt kimozdulni és túrázni egy nagyot, vagy egyszerűen csak sétálni a friss erdei levegőn. Ebben a melegben még a patak hűsítő vize is üdítő tud lenni, no nem ivásra, sokkal inkább egy kis pancsolásra ad alkalmat. Egy humoros férfi szerint pedig minek ide váltóruha, miután jól megizzadunk, mikor itt a patak, ki lehet abban is mosni a ruhánkat. S ne jusson eszünkbe máris Arany János Ágnes asszony patak- jelenete, s a hamarosan elérkező újabb tanév kezdete?


Tovább

Az Önök biztonságáért

Tisztelt Látogatóink!
 
A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:
 
  • A Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak!
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
© 2013 Pilisi Parkerdő Zrt.
Fel