Aktualitások

Különlegesség

2017.05.26. - 07:34

Dömösről elindulva a faluból kivezető úton egy olyan különleges autóra lehettünk figyelmesek, amely még a vezetést annyira nem kedvelők figyelmét is magával ragadta. Nem mindennapi látvány egy olyan OT- s rendszámmal rendelkező veterán, mint a képen látható Ford Mustang. Ez a muzeális minősítés jár minden olyan gépjárműnek, amit 30 évnél régebben gyártottak és kizárólag a jellegével összefüggő célra használják, és annak műszaki jellemzőit nem változtatták meg, vagy annak megfelelően helyreállították. Igaz, hogy a Rám- szakadék egy természeti szépség forrás, de ezúttal egybeolvadt valami olyan elképesztő régies hangulattal, amit egy ilyen jármű okozhat. S még színesebbé tette a tájképet a kézírással feltüntetett kézműves fagylalt felirat. Ilyen hát egy jó kezdet!  


Tovább

A fagy vége

2017.05.12. - 21:05

Túl a madarak és fák napján, a napsütést látva mindenki reméli, hogy végre már vége lesz a fagynak és nem kell fűteni. A fagyosnapok, vagyis Pongrác, Szervác, Bonifác is hamarosan elmúlnak, úgyhogy érkezhet az igazi jó idő. Lehet kirándulni és bejárni a Rám- szakadékot teljes hosszában, kiszabadulni a négy fal közül és élvezni a friss levegőt itt a Szőke- forrás völgyben, amihez egy helyi legenda is fűződik. Eszerint azért kapta ezt a nevet a völgy, mert egy szép, aranyhajú lány szokott benne titokban mosakodni. Inni viszont nem tanácsos belőle, mert nagyon hideg és az nem tesz jót az ember torkának. Ha túrázni indulunk tehát, mindig vigyünk magunkkal elegendő folyadékot, mert benn az erdőben már nem lesz módunk beszerezni, csak ha felértünk Dobogókőre. Ne maradjunk szomjasak!


Tovább

A munka ünnepén

2017.05.04. - 07:03

Szép, szinte nyári nap volt a hétfőre eső munka ünnepe, amikor többen választották pihenés gyanánt a kirándulást ebben a völgyben, ahol a múlt héthez képest már teljesen rendezett út fogadta az ideérkezőket. A kifelé vezető út legelején már választhattak az arra járók, hogy kézműves fagylaltot fogyasztanak, vagy épp kicsit feljebb egy finom és illatos kürtős kalácsot, vagy még inkább vártak egy kicsit és hazafelé menet megebedéltek a Vad- Fa- Lóban. A hó okozta károkat nagyrészt eltakarították, azonban a Rám- szakadék még nem volt látogatható, így sokan csak kisebb sétát tettek a kápolnáig, de olyan is volt, aki a Lukács- ároknak vágott neki. Ide kapcsolódó szép mondás, miszerint: „A kenyérkeresés muszáj-fáradozása nyűg, a turista önkéntes fáradozása élvezet.” Találjunk hát olyan munkát, amit nem kényszerből kell végeznünk, s menjünk minél többet a szabadba, hogy örömünket leljük benne!

 


Tovább

Lépten- nyomon lehullott faágak

2017.04.27. - 11:47

Ahogy a Rám- szakadék Tanösvényen haladunk kifelé lépten - nyomon letört faágakba, gallyakba botlunk, amelyek eltakarítását a Parkerdő dolgozói természetesen már megkezdték. Mégis a látvány magáért beszél. Az áprilisi időjárásnak most fele sem volt tréfa, hiszen az ország több területén okozott olyan károkat, amik az idei évre sokaknak inkább tragédiát jelentenek, mintsem tréfát. Sok fa a hó súlya alatt megroppant, éppen emiatt a Rám- szakadék még mindig le van zárva, hiszen sok faágat csak félig letört, és a szél bármikor tovább törheti, ezért nem ajánlott, sőt tilos most a zöld jelzésű turistaút mentén kirándulni! Van viszont másik lehetőség, mert a Lukács- árokban futó sárga jelzés ez idő alatt is biztonságosan járható! Válasszák ezt az útvonalat!

                

                

 


Tovább

Tulipán, mint a hit szimbóluma

2017.04.13. - 09:36

Húsvét közeledtével és a jó időnek köszönhetően már egyre több kiránduló látogatja meg a Rám- szakadék Tanösvényt, s köztük a Szentfa- kápolnát. Egy ilyen vallási ünnep mindig többeket sarkall arra, hogy e szent helyre virágot vigyen, vagy épp gyertyát gyújtson. Így hát az áprilisban virágzó tulipán színes kavalkádja díszíti a kis kápolnát, s számtalan kiránduló választja pihenője színhelyeként, ahol feltöltődhet testileg és lelkileg egyaránt. Itt nemcsak a tájban lehet gyönyörködni, hanem a hitünket is ápolhatjuk. Mindjárt itt a Nagypéntek, amikor számos templomban emlékeznek meg Jézus szenvedéseiről és kereszthaláláról, illetve ekkor veszi kezdetét már a harmadik napi feltámadásra való várakozás is. Emlékezzünk és ünnepeljünk hát!

„Én az Istenem úgy szeretem,
hogy a szívemet földbe vetem,
megérik, akkor learatom,
fölösét pedig másnak adom.

Meg is köszöni akárki az,
akárha huncut, akár igaz,
ha mindörökre, ha csak percre,
de az Isten fölébred benne…”

/József Attila: Isten/

                 

                 


Tovább

A fehér ruhás hölgy az év vadvirága

2017.04.03. - 11:55

Mi lehet törékenyebb, mint egy vékony zöld szárról lelógó fehér szirmú kis virág, ami mégis előbújik akár a hó alól is. A tavasz hírnökének szimbóluma, a hóvirág neve a görög gala, vagyis tej és az anthosz virág szóból származik. E virág körülbelül 75 fajtájának közös pontja, hogy mindegyik fehér színű. Nálunk a kikeleti hóvirág a nyirkos talajú lombos erdők, ligetek, cserjések őshonos növénye, ami védettnek is számít már lassan 12 éve. Ismerhetjük még árvavirágként vagy Gergely napi virágként. Találkozhatunk vele az ókori görög mitológiában és a keresztény kultúrában is. Háromezer évvel ezelőtt Homérosz eposzában az Odüsszeiában, Hermész  varázsfüvet adott Odüsszeusznak, és ez hatástalanította a mérget, melyet Kirké istennő a hős borába kevert. A gyógynövény, amely immunissá tette Odüsszeuszt a méreg okozta amnéziával szemben. Gyakran ábrázolják együtt Máriával. A legenda szerint a Paradicsomból kiűzött emberpárt vigasztalta látványával, így lett belőle a remény szimbóluma. Törékeny fehér szirmaival, karcsú szárán himbálózó virágával valóban képes boldogságot csempészni az épp csak ébredező erdő sivárságába. Gyógyhatású anyagot tartalmaz, alkaloidája a galantinin, amiből izomsorvadás és izomgyengeség elleni gyógyszert készítenek. A Rám- szakadék Tanösvény számtalan pontján gyönyörködhetünk bennük. Aki keres, az talál!


Tovább

Akár csak egy festményen

2017.03.24. - 11:37

Ebben a szép tavaszi időben a Rám- szakadék Tanösvény bizonyos szakaszai valóban olyanok, mintha csak egy festményt szemlélnénk egy rangos múzeumban. Lehetnénk a Louvre- ban és gyönyörködhetnénk Cézanne alkotásaiban, ehelyett választhatjuk a természet látképeit, amik nincsenek keretbe foglalva, csak a mi szemünk szabja meg a határt, meddig megyünk el. A fénykép is egy keret, ezért érdemes élőben kilátogatni és szemügyre venni mennyi gyönyörű apró részlete lehetne akármelyik múzeum kiállítótermében is. Ilyen szép időben ezek az élmények az igaziak, menjünk s járjuk be e vidéket!

„Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek.”

Wass Albert


Tovább

Tömeges túrázók

2017.03.16. - 11:32

Sokan a városi rendezvények helyett az idei évben, azaz a tegnapi napon, a magyar forradalom és szabadságharcra való emlékezést nyugodt és békés körülmények között akarták ünnepelni, aminek a legbiztosabb színhelyéül többeknek is a Rám- szakadék környéke bizonyult. Néhol szinte lépni nem lehetett, annyian vetették bele magukat a friss tavaszi táj adta szépségbe, amellett hogy a kokárda szinte minden túrázó kabátján feltűnt. Emlékezni a történelem e nevezetes eseményére bárhol lehet, a fontos, hogy ismerjük a múltunkat, adjuk tovább a gyermekeinknek, hogy mindig meglegyen az a közös pont, ami egy erős nemzeti összetartozást biztosít a mában és a jövőben egyaránt.


Tovább

Tavaszi virág és napsugár is

2017.03.09. - 14:20

Egy könnyed séta a Rám- szakadék Tanösvényen, s az Apostol együttes dalszövege máris fülünkbe csenghet: „kell a szerelem, de kell még más is, tavaszi virág és napsugár is”. Eljött hát újra az igazi kiránduló idő, amikor már nem kell attól tartani, hogy megfagy a talaj a lábunk alatt. A csendet csak a madarak csicsergése színezi be, mint egy klasszikus filmet egy igazán hangulatos aláfestő zene. Az árnyékok a patak vizén, a fák, a sziklák itt nem díszletek, hanem részei a tájnak, sőt részei lesznek annak az emlékképnek is, amit mi viszünk majd haza magunkkal!


Tovább

Az Önök biztonságáért

Tisztelt Látogatóink!
 
A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:
 
  • A Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak!
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
© 2013 Pilisi Parkerdő Zrt.
Fel