Aktualitások

Tűzgyújtási tilalom

2017.07.19. - 12:20

Az ország minden megyéjében tűzgyújtási tilalmat rendelt el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Így, ha valaki a Rám- szakadékba jön kirándulni, nem fog meglepődni a táblákon, miszerint még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos a tűzgyújtás. Hazánkban az egyik fokozottan veszélyes időszak épp ez a forró, csapadékmentes idő, amikor a kiszáradt avar könnyebben lángra kaphat. Ilyenkor kell jobban odafigyelnünk, hiszen egy eldobott cigarettacsikk is nagy károkat okozhat, ilyen időjárási viszonyok mellett nagyobb a tűz terjedési sebessége és intenzitása is. Megdöbbentő tény, hogy Magyarország erdőtüzeinek 99 %-a emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik.

„A nagy éjszakai tűz mindig ingerlő, és vidító hangulatot kelt: ezen alapulnak a tűzijátékok; csakhogy ott a tűznek szép, szabályos körvonalai vannak, és teljesen veszélytelen lévén, játékos és könnyed hatást kelt, mint egy pohár pezsgő.”

F.M. Dosztojevszkij


Tovább

Az eső nyomai

2017.07.12. - 12:27

Az alma és a pad. Lehetne ez egy mese címe is, de ez most csak egy szép kompozíció leírása, amit a Szenfa- kápolnához kiérve láthattunk. A pad előtt a tócsában tükörképe látszik csupán a fölötte lévő padnak, s az alma, mintha éppen rajta ülne. Azt már nem tudjuk kié lehetett, de azt biztosan, hogy erdei állatcsemege lesz belőle. Az eső nyomai sok helyen látszanak, de szerencsére most a Pilisben nem okozott nagyobb károkat, mint az ország más részein. Itt csak a patak vize színeződött el, s a tiszta víz helyett így ezúttal egy felkavart, barnás víz zúdul alá, viszont érdemes ezt az arcát is látni a Szőke- forrás- völgynek, mikor már levonult a vihar.

„A magányos bérctetőn álló fát a vihar sokkal könnyebben kicsavarja, de ha az erdőben egymás mellett vannak, egymást védik, óvják, közösen a legnagyobb orkánnal is sokkal könnyebben fel tudják venni a harcot.”

Böjte Csaba

 


Tovább

Prédikálószék

2017.07.07. - 12:06

A vakáció alatt nincs igazán hétköznap vagy hétvége, ilyenkor minden nap jönnek - mennek az emberek a Szőke- forrás- völgyben. A legtöbben a Rám- szakadékot keresik fel, de egyre többen kíváncsiak a tavaly októberben átadott új kilátóra a Prédikálószéken. A kápolnától a piros háromszög jelzés mentén juthatunk fel, a Vadálló- kövek érintésével. Ide túrázni talán nehezebb, mint a szakadékot megmászni, hiszen itt még meredekebb az út, viszont mindenképp megéri a látványért, ami ott tárul elénk, ugyanis Esztergomtól egészen a Visegrád fellegváráig belátható a Dunakanyar, köztük a Duna túlpartján található Börzsöny- hegység és Nagymaros is. Hogy melyik célt tűzzük ki az már csak rajtunk áll, a lényeg, hogy kiránduljunk és töltsünk minél több időt a szabadban, hogy feltöltődjünk!

„Aki az erdő fáitól, a sziklától, a zuhogó pataktól és a vándorló felhőktől kéri kölcsön a gondolatokat, az nem is fogy ki soha belőlük.”

Mikszáth Kálmán


Tovább

Igazi nyári zápor

2017.06.30. - 16:56

Amikor már ilyen nagy a hőség, mint a napokban, akármilyen rövidebb- hosszabb zápor jólesik az embernek, főleg, ha van hova bemenekülnie előle. Aki ilyenkor van a szakadékban esernyőn és esőkabáton kívül nem nagyon hagyatkozhat másra. Ha viszont még például csak a kápolnáig ért valaki, érdemes oda behúzódnia, amíg alábbhagy az eső. A tegnap esti zivatar nyomai még jól látszottak ma délelőtt a kifelé vezető úton. Elfekvő kisebb faágak, amiket a szél fújt le és az aszfaltra került hordalék, amiket a víz mosott le.

„Esik az eső, süt a nap,
Paprikajancsi mosogat.
Hát az öreg mit csinál?
Hasra fekszik, úgy pipál!”

 


Tovább

A nyár legforróbb napjai

2017.06.22. - 22:06

Letagadhatatlanul megérkezett az igazi nyár, nemcsak a gyerekek vakációja, hanem mindenki nyara. Aki teheti, szabadságra megy most, mert a kánikulát legjobb vagy vízparton, vagy a hűs erdőben eltölteni. Itt az ideje egy finom fagylaltot megenni, s egy kicsit visszavenni a megszokott tempónkból, egy kicsit lelassulni, nem rohanni. Ebben a forróságban ez nem is olyan nehéz, igaz? A Rám- szakadék Tanösvény, de leginkább maga a szakadék egy igazi mencsvár ilyen időben. A csordogáló víz és a fák hűs árnyéka, hát mi kellhet még?


Tovább

Kövek a víz alatt

2017.06.18. - 21:09

Akárhányszor látogat is ki az ember a Rám - szakadék Tanösvényre, mindig valami mást, valami újat mutat. Mivel most már minden iskoláskorú gyerek számára véget ér a tanév, így aztán lehet jobbnál jobb programokat kitalálni hogyan is töltsék el a hosszú szabadidejüket, amit sok felnőtt, dolgozó ember megirigyel. Ahhoz, hogy kirándulni induljunk, annak több módja is lehet, hiszen lesz, aki a családjával és lesz, aki egy csoport tagjaként látogat el a Szőke- forrás völgybe. A lényeg, hogy a szemünket mindig nyitva tartsuk, hiszen annyi szépség vár kint a természetben! Mint például az apró kavicsok, kövek a patak medrében. Egymásra pakolva, vagy egymás mellett, összhangban.


Tovább

Minden irányból

2017.06.08. - 12:14

Ha igazán jó az idő és még ünnep is van, bizony a Rám- szakadék Tanösvényre csak úgy özönlenek az emberek. Innen is, onnan is jönnek- mennek azok, akik kisebb vagy nagyobb túrákra indultak Pünkösd alkalmával is, amikor a húsvét beteljesülését és a Szentlélek eljövetelét ünnepelte az ország. Sokan érkeznek a faluba autóval, leparkolnak, és onnan indulnak neki a szakadéknak. Ami mindig mindenhol tájékozódási pontot jelent, az természetesen itt is a templom. Egy kedves család már épp lefelé ereszkedett, amikor egyikőjük meglátta a templomtornyot és azt mondta: Végre, templom. Még sohasem örültem ennyire egy templomnak. Kell ennél jobb bizonyíték arra, hogy kellőképpen elfáradtak és valószínűleg kellemesen töltötték a napjukat ezek az emberek?  S ez csak egy példa a sok közül. Tegyük hát próbára magunkat, mi mennyit bírunk!

                 

                 


Tovább

Napfény és árny

2017.06.02. - 07:13

Itt az idő, amikor már néha jobb a hűs fák alatt megpihenni, vagy éppen kirándulni, mint a tűző napon süttetni a hasunkat, hiszen az elmúlt napokban már voltak olyan időszakok, amikor úgy égetett a Nap, hogy szinte már elviselhetetlen volt. A nagy melegre nem árt felkészülni és kicsit több folyadékot magunkkal vinni egy- egy túrára, sőt egy kalap, vagy sapka sem fog ártani, bár a hűsről a fák benn a szakadékban már gondoskodnak. A víz mellett mindig tűrhetőbb a forróság, így hát most több szempont miatt is megéri úti célul választani a Rám- szakadékot. Többen így is tettek, akik ki akartak mozdulni a nagyvárosokból és élvezni a Tanösvény kínálta lehetőségeket. Jól látszik a kápolna közelében a mondás, miszerint „a napfény és az árnyék összetartozik”- szerencsére.

 


Tovább

Különlegesség

2017.05.26. - 07:34

Dömösről elindulva a faluból kivezető úton egy olyan különleges autóra lehettünk figyelmesek, amely még a vezetést annyira nem kedvelők figyelmét is magával ragadta. Nem mindennapi látvány egy olyan OT- s rendszámmal rendelkező veterán, mint a képen látható Ford Mustang. Ez a muzeális minősítés jár minden olyan gépjárműnek, amit 30 évnél régebben gyártottak és kizárólag a jellegével összefüggő célra használják, és annak műszaki jellemzőit nem változtatták meg, vagy annak megfelelően helyreállították. Igaz, hogy a Rám- szakadék egy természeti szépség forrás, de ezúttal egybeolvadt valami olyan elképesztő régies hangulattal, amit egy ilyen jármű okozhat. S még színesebbé tette a tájképet a kézírással feltüntetett kézműves fagylalt felirat. Ilyen hát egy jó kezdet!  


Tovább

Az Önök biztonságáért

Tisztelt Látogatóink!
 
A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:
 
  • A Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak!
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
© 2013 Pilisi Parkerdő Zrt.
Fel