Aktualitások

Tulipán, mint a hit szimbóluma

2017.04.13. - 09:36

Húsvét közeledtével és a jó időnek köszönhetően már egyre több kiránduló látogatja meg a Rám- szakadék Tanösvényt, s köztük a Szentfa- kápolnát. Egy ilyen vallási ünnep mindig többeket sarkall arra, hogy e szent helyre virágot vigyen, vagy épp gyertyát gyújtson. Így hát az áprilisban virágzó tulipán színes kavalkádja díszíti a kis kápolnát, s számtalan kiránduló választja pihenője színhelyeként, ahol feltöltődhet testileg és lelkileg egyaránt. Itt nemcsak a tájban lehet gyönyörködni, hanem a hitünket is ápolhatjuk. Mindjárt itt a Nagypéntek, amikor számos templomban emlékeznek meg Jézus szenvedéseiről és kereszthaláláról, illetve ekkor veszi kezdetét már a harmadik napi feltámadásra való várakozás is. Emlékezzünk és ünnepeljünk hát!

„Én az Istenem úgy szeretem,
hogy a szívemet földbe vetem,
megérik, akkor learatom,
fölösét pedig másnak adom.

Meg is köszöni akárki az,
akárha huncut, akár igaz,
ha mindörökre, ha csak percre,
de az Isten fölébred benne…”

/József Attila: Isten/

                 

                 


Tovább

A fehér ruhás hölgy az év vadvirága

2017.04.03. - 11:55

Mi lehet törékenyebb, mint egy vékony zöld szárról lelógó fehér szirmú kis virág, ami mégis előbújik akár a hó alól is. A tavasz hírnökének szimbóluma, a hóvirág neve a görög gala, vagyis tej és az anthosz virág szóból származik. E virág körülbelül 75 fajtájának közös pontja, hogy mindegyik fehér színű. Nálunk a kikeleti hóvirág a nyirkos talajú lombos erdők, ligetek, cserjések őshonos növénye, ami védettnek is számít már lassan 12 éve. Ismerhetjük még árvavirágként vagy Gergely napi virágként. Találkozhatunk vele az ókori görög mitológiában és a keresztény kultúrában is. Háromezer évvel ezelőtt Homérosz eposzában az Odüsszeiában, Hermész  varázsfüvet adott Odüsszeusznak, és ez hatástalanította a mérget, melyet Kirké istennő a hős borába kevert. A gyógynövény, amely immunissá tette Odüsszeuszt a méreg okozta amnéziával szemben. Gyakran ábrázolják együtt Máriával. A legenda szerint a Paradicsomból kiűzött emberpárt vigasztalta látványával, így lett belőle a remény szimbóluma. Törékeny fehér szirmaival, karcsú szárán himbálózó virágával valóban képes boldogságot csempészni az épp csak ébredező erdő sivárságába. Gyógyhatású anyagot tartalmaz, alkaloidája a galantinin, amiből izomsorvadás és izomgyengeség elleni gyógyszert készítenek. A Rám- szakadék Tanösvény számtalan pontján gyönyörködhetünk bennük. Aki keres, az talál!


Tovább

Akár csak egy festményen

2017.03.24. - 11:37

Ebben a szép tavaszi időben a Rám- szakadék Tanösvény bizonyos szakaszai valóban olyanok, mintha csak egy festményt szemlélnénk egy rangos múzeumban. Lehetnénk a Louvre- ban és gyönyörködhetnénk Cézanne alkotásaiban, ehelyett választhatjuk a természet látképeit, amik nincsenek keretbe foglalva, csak a mi szemünk szabja meg a határt, meddig megyünk el. A fénykép is egy keret, ezért érdemes élőben kilátogatni és szemügyre venni mennyi gyönyörű apró részlete lehetne akármelyik múzeum kiállítótermében is. Ilyen szép időben ezek az élmények az igaziak, menjünk s járjuk be e vidéket!

„Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek.”

Wass Albert


Tovább

Tömeges túrázók

2017.03.16. - 11:32

Sokan a városi rendezvények helyett az idei évben, azaz a tegnapi napon, a magyar forradalom és szabadságharcra való emlékezést nyugodt és békés körülmények között akarták ünnepelni, aminek a legbiztosabb színhelyéül többeknek is a Rám- szakadék környéke bizonyult. Néhol szinte lépni nem lehetett, annyian vetették bele magukat a friss tavaszi táj adta szépségbe, amellett hogy a kokárda szinte minden túrázó kabátján feltűnt. Emlékezni a történelem e nevezetes eseményére bárhol lehet, a fontos, hogy ismerjük a múltunkat, adjuk tovább a gyermekeinknek, hogy mindig meglegyen az a közös pont, ami egy erős nemzeti összetartozást biztosít a mában és a jövőben egyaránt.


Tovább

Tavaszi virág és napsugár is

2017.03.09. - 14:20

Egy könnyed séta a Rám- szakadék Tanösvényen, s az Apostol együttes dalszövege máris fülünkbe csenghet: „kell a szerelem, de kell még más is, tavaszi virág és napsugár is”. Eljött hát újra az igazi kiránduló idő, amikor már nem kell attól tartani, hogy megfagy a talaj a lábunk alatt. A csendet csak a madarak csicsergése színezi be, mint egy klasszikus filmet egy igazán hangulatos aláfestő zene. Az árnyékok a patak vizén, a fák, a sziklák itt nem díszletek, hanem részei a tájnak, sőt részei lesznek annak az emlékképnek is, amit mi viszünk majd haza magunkkal!


Tovább

Kanyar

2017.03.02. - 11:12

Bár nem a Dunakanyar, mégis kicsiben szinte ugyanolyan képet láthatunk a Rám- szakadék Tanösvényen kifelé haladva, a Lukács- árok elágazónál. A víz most már újra szabadon folydogálhat medrében, nemcsak ebben a kanyarulatban, hiszen a jég láthatóan már szinte mindenhonnan teljesen eltűnt. A szakadék bejáratánál hallatszó zubogó víz hangja pedig szinte csábít arra, hogy tovább menjünk, és lássuk, mi van a szakadékon túl. Mennyi víz zúdul alá a létránál, mivel kell szembenéznünk amíg Dobogókőre felérünk. A tavasz közeledtével szerencsére már egyre kevesebb balesetveszélyes útszakasszal kell számolnunk, így nyugodtan nekiindulhatunk egy- egy nagyobb kirándulásnak is, hogy testközelből érezhessük meg a beköszöntő tavasz igazi természet közeli hangulatát!


Tovább

Átmenet

2017.02.23. - 10:24

Ott még nem tartunk sajnos, hogy a télből a tavaszba menjünk hirtelen, de apró jelei talán mégis szemet szúrhatnak. Enyhül az idő, a Szőke- forrás völgyben csordogáló patak vize pedig egyre színesebb képet mutat. Lentről felfelé haladva a Tanösvény elején már olyan hangos robajjal zúdul le a víz, hogy szinte látnunk sem kell, magunk elé képzelhetjük a sebesen alázúduló vizet. A kápolnánál még van egy kis hó, hébe- hóba, de felérve a Lukács- árok bejáratáig még a vastag jégpáncélon összegyűlt faleveleket láthatjuk. Ilyenkor nagyon kell vigyázni, hiszen vannak helyek, ahol már megolvadt a talaj, így ott a sár okoz csúszásveszélyt, míg egyes helyeken pedig a jég. A napokban már a szél sokszor feltámadt, s a megújulást várva magamban dúdolom: „Tavaszi szél vizet áraszt…”


Tovább

Ködbe vész

2017.02.15. - 15:13

A Rám- szakadék Tanösvényen kifelé haladva már a patak vize szépen csordogál, csak hajszálvékony jégtakaró borítja itt- ott. A Börzsöny egyáltalán nem látszik, mert olyan nagy a köd. Kihalt az út, hétköznap is van és nem túl jók a látási, vagy legalábbis a kilátási lehetőségek. Ha az ember például már felmegy, akár egészen Dobogókőig, nem árt, ha onnan letekintve el is tud gyönyörködni az elé táruló képben. Erre sajnos ilyen időben nem sok esély. Hamarosan azonban már itt a tavasz, és a jó idő, amikor már semmi nem állhat utunkba!


Tovább

A madarak dala

2017.02.10. - 14:10

Már a Rám- szakadék Tanösvényen sétálva is figyelmesek lehetünk az eddig hiányzó madárcsicsergésre, ami már szinte elindítója a közeledő tavasz érkezésének. Legalábbis a szívünkben mindenképp. Lehet, hogy még havazni fog és fagyni, de ezeknek az apró kis élőlényeknek a hangja már a jövőbe repíthet minket, sőt emellett még a depresszióval is felveszi a harcot, ugyanis kutatások szerint akár napi öt perc madárének elegendő lehet ellene. Bár még mindig oda kell figyelni a lábunk elé, vagy a hó, vagy a megolvadt víz miatt, de érdemesebb most a hallásunkra koncentrálni és élvezni a természet adta, ingyenes koncerteket.

Újra lebeg, majd letelepszik a földre,
végül elolvad a hó:
csordul, utat váj.
Megvillan a nap. Megvillan az ég.
Megvillan a nap, hunyorint.
S íme fehér hangján
rábéget a nyáj odakint,
tollát rázza felé s cserren már a veréb.

 Radnóti Miklós: Február (1941)


Tovább

Az Önök biztonságáért

Tisztelt Látogatóink!
 
A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:
 
  • A Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak!
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
© 2013 Pilisi Parkerdő Zrt.
Fel