Aktualitások

Akár csak egy festményen

2017.03.24. - 11:37

Ebben a szép tavaszi időben a Rám- szakadék Tanösvény bizonyos szakaszai valóban olyanok, mintha csak egy festményt szemlélnénk egy rangos múzeumban. Lehetnénk a Louvre- ban és gyönyörködhetnénk Cézanne alkotásaiban, ehelyett választhatjuk a természet látképeit, amik nincsenek keretbe foglalva, csak a mi szemünk szabja meg a határt, meddig megyünk el. A fénykép is egy keret, ezért érdemes élőben kilátogatni és szemügyre venni mennyi gyönyörű apró részlete lehetne akármelyik múzeum kiállítótermében is. Ilyen szép időben ezek az élmények az igaziak, menjünk s járjuk be e vidéket!

„Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek.”

Wass Albert


Tovább

Tömeges túrázók

2017.03.16. - 11:32

Sokan a városi rendezvények helyett az idei évben, azaz a tegnapi napon, a magyar forradalom és szabadságharcra való emlékezést nyugodt és békés körülmények között akarták ünnepelni, aminek a legbiztosabb színhelyéül többeknek is a Rám- szakadék környéke bizonyult. Néhol szinte lépni nem lehetett, annyian vetették bele magukat a friss tavaszi táj adta szépségbe, amellett hogy a kokárda szinte minden túrázó kabátján feltűnt. Emlékezni a történelem e nevezetes eseményére bárhol lehet, a fontos, hogy ismerjük a múltunkat, adjuk tovább a gyermekeinknek, hogy mindig meglegyen az a közös pont, ami egy erős nemzeti összetartozást biztosít a mában és a jövőben egyaránt.


Tovább

Tavaszi virág és napsugár is

2017.03.09. - 14:20

Egy könnyed séta a Rám- szakadék Tanösvényen, s az Apostol együttes dalszövege máris fülünkbe csenghet: „kell a szerelem, de kell még más is, tavaszi virág és napsugár is”. Eljött hát újra az igazi kiránduló idő, amikor már nem kell attól tartani, hogy megfagy a talaj a lábunk alatt. A csendet csak a madarak csicsergése színezi be, mint egy klasszikus filmet egy igazán hangulatos aláfestő zene. Az árnyékok a patak vizén, a fák, a sziklák itt nem díszletek, hanem részei a tájnak, sőt részei lesznek annak az emlékképnek is, amit mi viszünk majd haza magunkkal!


Tovább

Kanyar

2017.03.02. - 11:12

Bár nem a Dunakanyar, mégis kicsiben szinte ugyanolyan képet láthatunk a Rám- szakadék Tanösvényen kifelé haladva, a Lukács- árok elágazónál. A víz most már újra szabadon folydogálhat medrében, nemcsak ebben a kanyarulatban, hiszen a jég láthatóan már szinte mindenhonnan teljesen eltűnt. A szakadék bejáratánál hallatszó zubogó víz hangja pedig szinte csábít arra, hogy tovább menjünk, és lássuk, mi van a szakadékon túl. Mennyi víz zúdul alá a létránál, mivel kell szembenéznünk amíg Dobogókőre felérünk. A tavasz közeledtével szerencsére már egyre kevesebb balesetveszélyes útszakasszal kell számolnunk, így nyugodtan nekiindulhatunk egy- egy nagyobb kirándulásnak is, hogy testközelből érezhessük meg a beköszöntő tavasz igazi természet közeli hangulatát!


Tovább

Átmenet

2017.02.23. - 10:24

Ott még nem tartunk sajnos, hogy a télből a tavaszba menjünk hirtelen, de apró jelei talán mégis szemet szúrhatnak. Enyhül az idő, a Szőke- forrás völgyben csordogáló patak vize pedig egyre színesebb képet mutat. Lentről felfelé haladva a Tanösvény elején már olyan hangos robajjal zúdul le a víz, hogy szinte látnunk sem kell, magunk elé képzelhetjük a sebesen alázúduló vizet. A kápolnánál még van egy kis hó, hébe- hóba, de felérve a Lukács- árok bejáratáig még a vastag jégpáncélon összegyűlt faleveleket láthatjuk. Ilyenkor nagyon kell vigyázni, hiszen vannak helyek, ahol már megolvadt a talaj, így ott a sár okoz csúszásveszélyt, míg egyes helyeken pedig a jég. A napokban már a szél sokszor feltámadt, s a megújulást várva magamban dúdolom: „Tavaszi szél vizet áraszt…”


Tovább

Ködbe vész

2017.02.15. - 15:13

A Rám- szakadék Tanösvényen kifelé haladva már a patak vize szépen csordogál, csak hajszálvékony jégtakaró borítja itt- ott. A Börzsöny egyáltalán nem látszik, mert olyan nagy a köd. Kihalt az út, hétköznap is van és nem túl jók a látási, vagy legalábbis a kilátási lehetőségek. Ha az ember például már felmegy, akár egészen Dobogókőig, nem árt, ha onnan letekintve el is tud gyönyörködni az elé táruló képben. Erre sajnos ilyen időben nem sok esély. Hamarosan azonban már itt a tavasz, és a jó idő, amikor már semmi nem állhat utunkba!


Tovább

A madarak dala

2017.02.10. - 14:10

Már a Rám- szakadék Tanösvényen sétálva is figyelmesek lehetünk az eddig hiányzó madárcsicsergésre, ami már szinte elindítója a közeledő tavasz érkezésének. Legalábbis a szívünkben mindenképp. Lehet, hogy még havazni fog és fagyni, de ezeknek az apró kis élőlényeknek a hangja már a jövőbe repíthet minket, sőt emellett még a depresszióval is felveszi a harcot, ugyanis kutatások szerint akár napi öt perc madárének elegendő lehet ellene. Bár még mindig oda kell figyelni a lábunk elé, vagy a hó, vagy a megolvadt víz miatt, de érdemesebb most a hallásunkra koncentrálni és élvezni a természet adta, ingyenes koncerteket.

Újra lebeg, majd letelepszik a földre,
végül elolvad a hó:
csordul, utat váj.
Megvillan a nap. Megvillan az ég.
Megvillan a nap, hunyorint.
S íme fehér hangján
rábéget a nyáj odakint,
tollát rázza felé s cserren már a veréb.

 Radnóti Miklós: Február (1941)


Tovább

A befagyott patak

2017.01.30. - 09:52

Minél feljebb haladunk a Rám- szakadék Tanösvényen, annál intenzívebben érezhető a tél igazi, jeges hangulata, hiszen a Lukács- árok bejárata előtt már nem látunk csordogáló vizet sem, csak a kemény jégpáncélt, míg a kápolna előtt még akad azért egy- egy apróbb szakasz, ahol a víz útja szembetűnik a fehér hótakaró között. Mindent hó  vagy jég borít, az út csúszós, így a figyelmeztetés, miszerint balesetveszélyes a túrázás most bizonyos részeken, nagyon is helyénvaló. Ilyen időjárási viszonyok mellett érdemesebb egy kisebb, könnyedebb séta során megfigyelni minden apró részletet, ami megváltozott képet mutat most az átlagoshoz képest, s élvezni a hideg levegő ellenére a melengető Nap melegét!


Tovább

Hóval borítva

2017.01.18. - 16:03

Nem kétséges, hogy eljött a gyerekek legszebb ideje a télen, hiszen most aztán nincs hiány a nagy hóban, a vakító fehérség szemet gyönyörködtető. A hírek ugyan mindig inkább sajnos a balesetekről szólnak, vagy arról milyen hidegre kell számítanunk, de milyen a kisgyermekek szemszögéből nézve a leesett hó? Nem kérdés, hogy ez a mennyiség már tökéletes a szánkózásra és a síelésre, a hóemberépítésre vagy épp az angyalkakészítésre. A családok legkézenfekvőbb közös programjai ilyenkor természetesen a szabadban történnek, s egy egyszerű kirándulás vagy séta megszínesedik egy- egy hóember építésével, vagy akár hógolyózással. Mindennek már csak a képzelet szab határt.

 


Tovább

Az Önök biztonságáért

Tisztelt Látogatóink!
 
A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:
 
  • A Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak!
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
© 2013 Pilisi Parkerdő Zrt.
Fel